1977. április 5. Maharaj: Csak az objektív világgal való hamis azonosulásunk m…

1977. április 5.

Maharaj:

Csak az objektív világgal való hamis azonosulásunk miatt nem szeretjük a halál ideáját. Az objektív világnak csak az objektumok miatt tulajdonítunk értéket.

Ha az objektumok elveszítik számunkra az értéküket, akkor az objektív világ is értékét veszti.

Az egész objektív világ az én vagyok tudatosság révén jön létre, illetve nyilvánul meg. Az objektív világ nem más tehát, mint az én vagyok tudatosság által űzött sport vagy művészet. Igaz természeted ezen túl van. Az én vagyok tudatosságnak nincs belső értéke, illuzórikus természete megismerésétől és realizálásától eltekintve.

Soha semmilyen változás nem lehetséges a Valóságban, illetve abban, ami Valódi. Ha egyszer elfogadtuk a Valóság meghatározásaként, hogy olyan létező, ami megmarad, vagyis örök időkig Ugyanaz marad, akkor tudjuk, hogy a Valóság sohasem változhat. Az objektív világ és az én vagyok tudatossága (mély alvásban nincs én vagyok érzés) állandóan változik, így ebből arra tudunk következtetni, hogy minden, ami változik, megjelenés csupán, és nem Valóságos. Az egész határtalan univerzum illuzórikus dolog tehát – nem bír értékkel Számodra. Nem bír belső értékkel.

De még ez esetben sem megsemmisítendő, vagy elfojtandó, egyszerűen annak kell tekinteni, ami valójában – valótlan megjelenésnek.

Lehet-e hatatása a valótlannak a Valóságra? Az abszolút szemszögéből soha nem létezett valótlan – egy tökéletes illúzió – soha nem történt meg. Hogy származhatna valami olyan, ami változik (a világ vagy a világegyetem) a Valóságból (ami soha nem változik) – ez képtelenség. Lehetetlen. Ezért ez az univerzum valójában soha nem létezett. Soha nem jött létre. Egyetlen Pundit, vallás oktató, vagy tudós sem fogadja el ezt.

Tanulmányozd az én vagyok tudatosság természetét. Amint a tudatosság természetét megérted, és, hogy az valótlan, egész keresésed véget ér, nem lesz szükség több erőfeszítésre. Amikor felébredsz az álomból, nem tartod többé valódinak azt, felismered, hogy csak álom. Amíg rendelkezel attribútummal, vágyad is van. Honnan jött az attribútum? Az én vagyok tudatosságból, de megismétlem, csak megjelent a valódi Állapotodon, amely nem változik.

Az objektív világ összes tevékenysége a te saját tevékenységed.

Az én vagyok tudatosság, a maga tisztaságában, a teremtője a világnak, az objektív világnak. Tudás egyenlő tevékenység – a világ stb. Minden tudás, művészet vagy tudomány az én vagyok tudatosságból jön. Bármilyen művészetben, szakismeretben vagy tudományban tökéletessé válhatsz, de végső soron mindez teljességgel hamis, illetve múlandó, mert maga az én vagyok hamis, illetve mulandó dolog. Nem igazán tudom elmondani a Magam történetét, mert Az szavakkal nem kifejezhető.

Mark West – Feljegyzések Sri Nisargadatta Maharaj beszélgetéseiből

(Visited 47 times, 1 visits today)

AZVagyunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.