Kérdező: Az Önvaló felismerésére törekszem. Papaji: Ha törekszel, akkor kell le…


Kérdező: Az Önvaló felismerésére törekszem.

Papaji: Ha törekszel, akkor kell lennie valaminek az elmédben, amit megpróbálsz elérni. Az a mentális tárgy nem az Önvaló, csak egy elmebeli képzet. Ha nem létezik számodra tárgy, ami felé törekednél, akkor mi történik a törekvéssel? Ha nincs törekvés, ha nincs olyasfajta elképzelés, hogy van valami, amit el kellene érni, akkor mi marad? Csak a valós.

Kérdező: Hogyan szilárduljak meg ebben az állapotban? Megtörténhet ugyan az Önvalóba merülés, de hogyan legyen az ember bizonyos afelől, hogy ott is marad, anélkül hogy újra kiugrana?

Papaji: A megszilárdulás gondolata csak az Önvaló megtapasztalása előtt bukkanhat fel. Az Önvaló felismerése mindig egy szempillantásnál hamarabb zajlik le, nem pedig egy hosszú, elhúzódó folyamat.
A megszilárdulás képzete az elmédből ered, egy olyan gondolatodból, melyet az emlékezetedben őriztél. De áruld el nekem, hol van most az elméd?
Az eredendő állapotod, a forrásod az, de te nem vagy tudatában, mert hiszel abban, hogy létezik egy elme, aki a gondolkodást végzi számodra. Ha feladod minden arról alkotott fogalmadat és elképzelésedet, hogy ki vagy, és mit kellene elérned, akkor az eredendő forrás marad. Ha nincsenek jelen fogalmak, akkor tudod, hogy az az Önvalód.
Mindig időzz az Önvalóban! Ne gondolj el egyetlen gondolatot sem! Maradj üres belül, miközben külsőleg tevékeny vagy! Ne hagyd, hogy bármilyen érzés keresztülhaladjon az elméden! Ne tégy semmilyen erőfeszítést, se testit, se mentálist, se spirituálist! Te ez a természetes „nemállapot” vagy. Érinthetetlen vagy. Légy szilárdan meggyőződve afelől, hogy Az vagy! Rugaszkodj el innen, de ne landolj sehol! Ne időzz tárgyként, és ne időzz alanyként!
Ha szabad akarsz lenni, akkor elhatározásra kell jutnod.
Dönts: „Szabad akarok lenni ebben az életben, ezen a napon, ebben a percben, ebben a másodpercben, ebben a századmásodpercben!”
Semmi sem fog történni veled, amíg elvesztegeted az idődet, amíg halogatod ezt az elhatározást. Az eltökéltség, hogy odaadod magad az Önvalódnak a másodperc tört részére, itt és most, ebben a pillanatban – ennyi elég. Ez az egyetlen feltétele az azonnali megvilágosodásnak.

Srí H. V. L. Púndzsa-Az igazság oroszlánja

(Visited 28 times, 1 visits today)

AZVagyunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.