Maharaj: Amikor a tudatosság önmagával érintkezik, akkor az samadhi. Amikor az e…


Maharaj: Amikor a tudatosság önmagával érintkezik, akkor az samadhi. Amikor az ember nem tud semmit – és még annyit sem tud, hogy semmit nem tud – az a samadhi.

Kérdező: A test meg fog merevedni?

M: A test mozdulatlanná válik. Azt követően nem realizálod a testet. Amikor mindent felszámoltál, az a sahaja samadhi.

K: A külső és belső izzás, pezsgés érzése; egy kis meleget provokál.

M: Ez természetes. Az öt elem egymással való keveredésekor mindenféle dolgok előfordulhatnak. Az öt elem ebben a szakaszban különféle módokon fejezi ki magát a testen keresztül. Egyáltalán nem általános módon, nem szükségszerűen egyformán – minden test más és más módon cselekszik és reagál. A különböző szenteknek ezért különbözők a tanításaik. Mindezeknek közös eleme az ébrenléti állapot, az alvás állapota, és az „Én Vagyok” tudatosság.

K: Úgy tettem, ahogy Maharaj mondta. Megvizsgáltam a gyermek tudatosságot, és a magon és a fán is elmélkedtem, és megoldottam az egyenletet.

M: Mi maradt, miután e kérdések megoldódtak? Tudsz vele kezdeni valamit?

K: Nem. A vetőmag eltűnik a facsemetében, a facsemete fában, és a fa végül elmúlik. A gyermek magja eltűnik a tinédzserben, stb.

M: Nem eltűnik, átalakul. Ami marad, az a Parabrahman.

K: Az volt a benyomásom, hogy a fiú visszatér az apához.

M: Ez a benyomásod a forráson kívülről, vagy belülről származik? A szülők csak adott nevei a forrásnak, amelyet az ember mindig ismer.

Ha az embernek meg kell valamit értenie, nem igazán képes rá addig, amíg nevet nem ad neki, ez után fogja azt mondani, hogy megértette. A név nem azonos a dologgal. Apa, anya és gyermek – a nevük alapján három, de mindhárom ugyanazt a dolgot reprezentálja. Azt, ami az egyetlen egy, Ami van, és a három név csak az annak adott nevek és számok, ami alapvetően egy dolog. A prakriti és purusha egyesülése én magam vagyok; és prakriti és purusha nevek csupán – nem formák. Ez a téma csak azok számára bír értelemmel, akik komoly érdeklődők.

A Jack gyümölcs nagyon nagyméretű, vastag héjú, és a külsején hegyes tüskéi vannak. Belül található a gyümölcs, azon belül a mag. Az ember a gyümölcsöt használja fel, és a magot is, amely még több gyümölcs előállítására képes. Az emberi test ugyanilyen, ami kívül van, az csupán héj; amit az ember használ, az a belül lévő létezőség. A mag reprodukcióra használható, és az édesség, az „Én Vagyok” íze, túlértékeli önmagát, és folytatni akarja, bármi áron.

Mielőtt ezt a formát felöltötted volna, forma nélküli voltál; a forma spontán módon megérkezett, és amikor a forma megérkezett, természetes vágy keletkezett a forma nélküli állapotba való visszatérésre. Ha vissza akarsz térni a forma nélkülibe, a vágytalan állapotba, csak akkor gyere ide, azt keresendő, hogy mi vagy te. A tudatosságnak meg kell ismernie a tudatosságot. Amikor megérti önmagát, csak akkor tér vissza a normális állapotba.

K: Az itt megfordult személyek közül lett-e valakiből jnani?

M: Sokan megszerezték a tudást, akik itt jártak, de csak felületesen. Egyikük sem tanulmányozta, hogy valójában mi ez a tudás; senki nem értette meg igazán a teljes jelentését. Mit csinálnak most? Belebonyolódtak az akarásba, a vágyakozásba, és emiatt elfelejtették a tudást. Nagyon kevesen fogják e tudást tökéletesen megszerezni, és azt mélyen a szívükbe vésni. Amint megértetted e mozgás, e tevékenység eredetét, és az ok, a vágy természetét, csak akkor tudsz visszatérni ahhoz, ami vagy. Hacsak szilárdan ki nem tartasz ezen ügyben, nem fogod elnyerni a megértést.

Sri Nisargadatta Maharaj – A tudatosságot megelőzően

(Visited 61 times, 1 visits today)

AZVagyunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.