Maharaj: Ebben a legdurvábbtól a legfinomabbig terjedő spirituális hierarchiában…


Maharaj: Ebben a legdurvábbtól a legfinomabbig terjedő spirituális hierarchiában te vagy a legfinomabb. Hogyan lehet ezt felismerni? A valóságos alap az, hogy nem tudod, ki vagy, és hirtelen megjelenik az „Én Vagyokság” érzése. Megjelenésének pillanatában te tér, mentális tér vagy; szilárdulj meg abban a finom, mennyboltszerű térben. Te az vagy. Ha képes vagy megszilárdulni abban az állapotban, akkor csak az a tér vagy.

Amikor ez a térszerű „Én Vagyok” identitás eltűnik, a tér szintén el fog tűnni, nem lesz tér.

Amikor ez a térszerű „Én Vagyok” feledésbe merül, az az örök állapot, nirguna, ahol nincs forma, nincs létezőség. Mi történt valójában? Ez az „Én Vagyok” üzenet nem volt üzenet. Erről az aspektusról nem tudok sokat mondani, mert ezt nem lehet szavakba önteni.

Kérdező: Szokott Maharaj samadhiba kerülni?

M: A Legmagasabban vagyok megszilárdulva. Nem kerülök szamadhiba, és nem jövök ki samadhiból; az elmúlik.

K: Mi folytassuk a meditációnkat?

M: A ti számotokra ez nem jelent felmentést, nem jelenti, hogy feladhatnátok a meditációt, folytatnotok kell, amíg olyan állapotba nem kerültök, amikor úgy érzitek, hogy nincs meditáció. Amikor a meditáció célja elérésre kerül, az természetes módon el fog maradni.

K: Melyik út vezet a Legfelsőbb állapotba?

M: Nincs szó állapotba kerülésről. Te a Legfelsőbb állapot vagy, mindazonáltal akármilyen tudatlansággal bírsz, le fogod azt vetkezni.

Az orvosok azt tanácsolták, hogy ne beszéljek, ezért nem beszélek.

K: Érez olyan vágyat, hogy ne haljon meg, és ne veszítse el a testét?

M: A bölcs nem törődik ezzel.

K: A testnek van vágya, nem az Énnek?

M: Így is fogalmazhatsz; ez a létezőség adminisztratív tevékenysége.

Ez egy nagyon bonyolult rejtvény. Dobj ki mindent, akármit is tudsz, akármit is olvastál, és legyen szilárd a meggyőződésed Arról, amiről senki nem tud semmit. Nem szerezhetsz semmilyen információt Arról, és Arról szilárdnak kell lennie a meggyőződésednek. Milyen nehéz.

A legtöbb ember eléri az állapotot, amely van, de senki sem éri el azt az állapotot, amely nincs. Nagyon ritka, hogy el tudja elérni valaki azt az állapotot. Ez minden tudást meghalad.

A leglényegesebb az „Én Vagyok” tudás. Igényeld, tedd magadévá, mint sajátodat. Ha az nincs, semmi nincs. Az összes fázisnak a tudása csak ennek az „Én Vagyok” tudásnak a segítségével érhető el.

Az Abszolút nem–tudás állapotából ez az „Én Vagyok” tudás spontán módon megjelent – minden indok, minden ok nélkül. Spontán jött, az ébrenléti állapottal, a mély alvással, az öt elem játékával, a három Gunával, és a Prakritival és Purushával. Aztán a testet önmagaként öleli magához, és emiatt férfiként vagy nőként azonosítja magát. Az „Én Vagyokság” szeret lenni: fenn akarja tartani, állandósítani akarja magát, de nem örökkévaló.

Ez a múló színjáték a következő szituációhoz hasonlítható: tegyük fel, hogy kezdetben jól voltam, majd hirtelen beteg lettem, és az orvos gyógyszert írt fel számomra. Három nap után elmúlt a lázam. A láznak ez a három napos szakasza az „Én Vagyok” tudatosság. Pontosan ilyen – egy múló színjáték, egy időfüggő állapot. Ez a princípium szeret lenni, és ezt nem szabad lebecsülni – valójában ő egy Isteni princípium. Az a „Én Vagyokság” magában foglalja az egész kozmoszt.

Azt mondják, mindez valótlan. Mikor igazolható a valótlansága? Csak akkor, ha valaki megérti ezt az időleges fázist. És a megértés folyamatában az ember az Abszolútban van, és onnan ismeri fel ezt az időleges, valótlan állapotot.

Jelen állapotomban nem tudok sokat beszélni. A nehézség abban rejlik, hogy te ezt valóságnak fogadtad el, és nekem cáfolnom kell, és ez sok beszédet igényelne részemről, amit most nem vagyok olyan helyzetben, hogy megtegyek. Szóval, menj most el, végezz bhajanokat.

Sri Nisargadatta Maharaj – A tudatosságot megelőzően

(Visited 15 times, 1 visits today)

AZVagyunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.