Az út három módszere Az első az önátadás, ahol teljesen átadjuk magunkat Istenn…


Az út három módszere

Az első az önátadás, ahol teljesen átadjuk magunkat Istennek, vagyis Énednek. De ezt a legtöbb ember számára nehéz megtenni. Könnyűnek hangzik, de nem az. Azt jelenti, hogy nincs saját életed. Mindent átadsz Istennek, teljesen és maradéktalanul. Maradéktalanul. Életed minden része Istenhez kerül. “Ne az én akaratom, hanem a Tiéd!” Ez az odaadás, a bhakti. Ismétlem, könnyűnek hangzik némelyek számára, de amikor belevágsz nem az, mert azt jelenti, hogy minden döntést, amit hoznod kell, Istenre hagysz. Elmédet maradéktalanul, teljesen, feltétel nélkül Istennek adod. És az elvezet téged az önmegvalósításhoz.
A második amiről beszéltünk, a tanúság. A tanúvá válás. Önmagad folyamatos figyelése. A gondolataid figyelése, a cselekedeteid figyelése. Ülsz meditációban és figyeled ami az elmédben zajlik. Nem próbálsz megváltoztatni semmit, vagy kijavítani semmit. Csupán figyelsz. A tanújává válsz a gondolataidnak a meditáció alatt, és tetteidnek az ébrenlét alatt.
És a harmadik javaslatom az önkutatás. Megkérdezed magadat, hogy “Kihez jönnek ezek a bajok? Kihez jön ez a karma? Kihez jön ez a szenvedés? Hozzám jön. Nos, mi ez a ‘hozzám’? Én vagyok a hozzám. Ki vagyok én? Honnét jött az én?” És követed az “én”-t a forrásába. E három módszer bármelyikét használhatod, amelyik a legjobban illik hozzád. De mindenképpen tegyél valamit! Ne pazarold el az életedet haszontalanságokkal! Dolgozz magadon, ha szabaddá akarsz válni! Ez nem jelenti azt, hogy fel kell hagynod a moziba menéssel, vagy a munkába menéssel, vagy bármivel. Semmivel nem kell felhagynod. Csupán legyél a tudatában annak amit csinálsz! Válj tudatos lénnyé! Váj tudatossá a tetteidre! Válj szeretetteljessé, együtt érzővé, gyöngéddé minden ember irányában! Hagyd abba az első helyezettre figyelést! A legtöbben azt mondjuk, hogy “Első helyezett, én vagyok az első helyezett.” Felejtsd el ezt! Ez az, amitől szenvedsz. Ez az ego. Nehéz megérteni, hogy egódat feladva hogyan tudna jobb életed lenni, de az lesz. Próbáld ki, és látni fogod! Amikor abbahagyod az önmagadon való gondolkodást, és Éneden kezdesz gondolkodni, de önmagad mindenütt jelenvalósággá válik az azt jelenti, hogy mindenki másra önmagadként gondolsz. Vagyis, ha egy emberi lény szenved te is szenvedsz.
Viszont, bizonyos tekintetben különbözünk a buddhizmustól. Nem nagyon, csak egy kicsit. Mert a bódhiszattva azt mondja, hogy nem fog megvalósulttá válni, amíg mindenki más megvalósulttá nem válik. De akkor van egy magasabb bódhiszattvájuk, az arhat. Az olyan, mint a hinduizmusban az avadhuta, önmaga önmegvalósítottá válik, mert megérti, hogy az ő énje mindenki Énje. És mi ezt fogadjuk el. Más szóval, ha segíteni akarsz embertársadon, ha ezt a világot egy jobb világgá akarod tenni, először találd meg önmagadat, és minden más vigyázni fog magára! A boldogság az igazi természeted.
Érezd magadban a jelenlétet! Érezd a boldogságot és az örömöt, ami valójában vagy! Érezd! Képes vagy érezni. Nem számít, mennyi úgynevezett problémád van, látszólag, nem számít, mi zajlik az életedben, jó vagy rossz, feledkezz el róla! Nem számít.
Érezd a jelenlétet! A tudatosság jelenlétét. A tiszta tudat jelenlétét.
Érezd ezt magadban! Ne gondolkodj rajta – csak érezd! Amikor gondolkodni kezdesz rajta, elrontod. Engedd a szívedet repesni!
Ne fordíts egy pici figyelmet se az elmére, akármilyen gondolatot szállít hozzád, akármit mond neked! Ne fordíts az elmére semmiféle figyelmet! Érezd a boldogságot! Te vagy a boldogság.
Abszolúte semmi nincs, amire szükséged lenne, vagy amivé válnod kellene. Ne keress megvilágosodást vagy megszabadulást! Soha nem fogod megtalálni. Nincs hol keresni. Amikor érzékeiddel nézel, hol van megszabadulás? Hol van szabadság? Nem létezik.
Amikor meghaladod az érzékeket, amikor nem fordítasz figyelmet az érzékekre, és túllépsz rajtuk a megfigyelésük révén, a nézésük révén, és a rájuk való nem reagálás révén, akkor úgy találod, hogy mindig boldog voltál. Üdvösség boldogság a valódi természeted.
Az vagy.

Robert Adams-A Szív Csöndje

(Visited 44 times, 1 visits today)

AZVagyunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.