AZ ELME Nem létezik olyan entitás, amit „elmének” nevezhetnénk. Mivel gondolato…


AZ ELME

Nem létezik olyan entitás, amit „elmének” nevezhetnénk. Mivel gondolatok merülnek fel, feltételezzük, hogy van valami, amiből felmerülnek, s ezt „elmének” hívjuk. Amikor alaposan megvizsgáljuk, hogy mi az, felfedezzük, hogy nem is létezik. Miután ily módon eltűnt, örök béke marad utána. A „gondolkodás” vagy a „megkülönböztető képesség” pusztán nevek. Akár „egóról”, akár „elméről ” avagy „intellektusról” van szó – az mind ugyanaz. Kinek az elméje? Kinek az intellektusa? Az egóé. Valóságos az ego? Nem az. Megzavar bennünket, s „intellektusnak” vagy „elmének” nevezzük.

Az alvás utáni vágy vagy a halálfélelem az elme aktív állapotában létezik, s nem magukban ezekben az állapotokban. Az elme tudja, hogy a test-entitás megmarad, és alvás után újra megjelenik, így az alváshoz nem a félelemérzet, hanem a test nélküli lét öröme kapcsolódik. A létezésre való törekvés ekkor nincs jelen. Másrészről az elme nem biztos abban, hogy az úgynevezett halál után újra megjelenik, és emiatt retteg tőle.

A durva test csupán a szilárd formája a finom anyagnak, azaz az elmének.

K: Hogyan fékezhetjük meg az elmét?

M: Feladja-e az egyik tolvaj a másikat? Megtalálhatja-e az elme önmagát? Az elme képtelen az elmét kutatni. Nem veszel tudomást a valósról és az elméhez ragaszkodsz, ami valótlan, és mindeközben megpróbálsz rájönni arra, hogy mi az. Jelen volt az elme, amikor aludtál? Nem, ám most itt van. Tehát nem állandó. De vajon képes vagy-e megtalálni? Az elme nem te vagy. Azt gondolod, az elme vagy, és így azt kérded tőlem, hogyan lehet megfékezni. Ha lenne olyan, hogy elme, féken lehetne tartani – de nincs! Saját kutatásod által értsd meg ezt az igazságot! Arra fogsz ráébredni, hogy haszontalan dolog olyasmi után kutatni, ami nem valóságos. Keresd a Valóságot, azaz az Önvalót! Ez a módja az elme szabályozásának.

Csak egyetlen valós dolog létezik – melynek nem természete a sokféleség -, minden más látszat csupán. Betűket olvasunk, de nem veszünk tudomást a háttérként szolgáló papírról. Hasonlóképpen, téged az elme megnyilvánulásai foglalnak le, és nem a háttérhez ragaszkodsz. Kinek a hibája ez?

Az elme lényege csakis az éberség, más néven a Tudatosság. Viszont amikor az ego uralma alatt áll, következtető-, gondolkodó- vagy észlelőképességként működik. A kozmikus elmét nem korlátozza az ego, így nincs semmi, ami tőle különálló lenne – ezért aztán mindennek egyszerűen csak tudatában van. Ezt érti a Biblia azalatt, hogy: „Én a VAGYOK vagyok.”

K: Az okoz nehézséget, hogy megmaradjunk a gondolat nélküli állapotban, és mégis képesek legyünk a kötelességeink elvégzéséhez szükséges gondolkodásra.

M: Aki gondolkozik, az te magad vagy. Engedd, hogy a cselekedet magától megtörténjen! Miért kapcsolod össze magad a nehézséggel? Amikor ki akarsz menni innen, egyszerűen felemeled a lábadat, és gondolkodás nélkül lépsz. Ugyanígy ez az állapot is automatikussá válik, s amikor szükséges, a gondolkodás önmagától megjelenik és eltűnik. Az intuíció akkor tud működni, amikor nincs jelen gondolat; az majd vezetni fog téged. A nagy felfedezések nem akkor születtek, amikor nagyon akarták őket, hanem a csendben, inkább intuíció, semmint a gondolkodás révén.

Ha Ön-kutatásodra megtaláltad a választ, az elmebeli tevékenység leáll. Gondolkodj akár Istenről, az is csak egy tevékenység, és azt is fel kell adnod. Aki a vicsárát gyakorolja, az beleolvad Istenbe, és nem gondolkozik többé Őfelőle sem.

Sri Ramana Maharsi – Tudatos halhatatlanság

(Visited 30 times, 1 visits today)

AZVagyunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.