Az igazság egyszerűen csak megtörténik

Valójában az igazság egyszerűen csak megtörténik, az embernek csak engednie kell. Közvetlenül semmit sem tehetsz, csak engedheted, hogy megtörténjen. Nem ismerheted meg, hacsak meg nem történik.

De te csak annyit tudsz, hogy akkor történik valami, ha teszel is valamit. Ha nem csinálsz semmit, nem történik semmi. Fogalmad sincs róla, hogy a dolgoknak egészen más dimenziói is vannak. Pedig ha megfigyeled a saját életedet, észreveheted, hogy mennyi minden történik meg, anélkül, hogy bármit is tennél. Mit teszel, ha szerelmes leszel? A fű nő magától. Egyszerre tavasz lesz, és valami kivirágzik benned valakiért — szerelmes vagy. Es mit tettél? Ez az, amiért az emberek annyira félnek a szerelemtől — mert magától történik, nem tudod befolyásolni, nem tudod ellenőrizni. Ezért mondják, hogy a szerelem vak. Pedig épp ellenkezőleg, a szerelem éppen a tisztánlátásban segít. A szerelem az egyetlen igazi szem, mégis, az emberek azt állítják, hogy a szerelem vak, mert nem tudnak semmit sem tenni ellene. Birtokba vesz, és többé már nem vagy ura önmagadnak, kibillensz az egyensúlyból. Azt mondják vak, mert a szerelemre nincs magyarázat — irracionális. Olyan, mint az őrület, olyan, mint a magas láz, olyan, mint valami, ami úgy kap el, mint egy betegség. Annak tűnik, mert elveszítetted a kontrollt önmagad felett — az élet vette át az irányítást.

A szerelem minősége az igazság. Ezért mondta Jézus, hogy „A szeretet Isten,” vagy „Isten a szeretet”, mert ugyanabból a forrásból származnak. Az igazság ugyanúgy történik meg, mint a szerelem: te semmit nem teszel érte. Még csak nem is kopogtatsz az ajtón.

Belélegzel, kilélegzel: ez az élet. Hogyan csinálod? Te vagy a cselekvő? Akkor tartsd vissza a lélegzeted néhány másodpercig, és látni fogod, hogy nem te csinálod. Nem tudod sokáig visszatartani. Pár másodpercen belül a lélegzet utat tör magának kifelé. Most fújd ki a levegőt: másodperceken belül meglátod, nem tehetsz semmit — a lélegzet ismét utat tör magának, ezúttal befelé. Valójában a fű úgy nő magától, ahogy a lélegzet is megtörténik. Minden magától él és növekszik. A cselekvő nem te vagy.

De az ego szereti elkerülni ezeket a tényeket. Az ego csak olyan dolgokkal foglalkozik, amit megtehet. Azokat gyűjti és válogatja össze, amiket megtehet. Azokat pedig elkerüli és behajítja a tudatalattiba, amik csak úgy megtörténnek. Az ego nagyon finnyás. Nem tudja az életet a maga teljességében élni.

Az igazság egy történés. A legvégső történés, a legalapvetőbb történés, aminek segítségével feloldódsz a teljességben, miközben a teljesség oldódik fel benned.

Tilopa szavaival ez a mahámudrá, a legvégső orgazmus, ami az ember kis tudata és a végtelen tudat — a tudat végtelen tengere — között történik; a csepp és az óceán között Ez az abszolút orgazmus, melyben mindkettő elvész a másikban, ahol minden identitás feloldódik.

Ugyanez történik mester és tanítvány között. A mester az óceán minőségét hordozza magában, a tanítvány pedig még csak egy csepp: ez a véges és a végtelen találkozása. Rengeteg türelemre, végtelen türelemre van szükség. A sietség nem segíthet.

Osho – A fű nő magától

(Visited 1 096 times, 1 visits today)

AZVagyunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.